Εκτός Ευρωζώνης

property-in-north-cyprusΑν και παλαιότερα αυτό έμοιαζε μειονέκτημα, έχει μετατράπει σε συγκριτικό πλεονέκτημα μετά τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις. Η μεσιτική αγορά στη Βόρεια Κύπρο χρησιμοποιεί την αγγλική στερλίνα για τις συναλλαγές της ενώ τα εμπορικά καταστήματα τη δέχονται παράλληλα με την τουρκική λίρα. Αντίθετα, οι υπόλοιποι μεσογειακοί προορισμοί όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος συναλλάσονται σε ευρώ, ένα νόμισμα που διανύει περίοδο αστάθειας.

Στη Βόρεια Κύπρο οι επενδυτές απολαμβάνουν τα θετικά και των δύο κόσμων, αφού η αξία του ακινήτου αποτιμάται σε ένα σταθερό νόμισμα, όπως η στερλίνα, και ταυτόχρονα το κόστος ζωής παραμένει σε προσιτά επίπεδα, επιτρέποντας έτσι μια απολαυστικότερη καθημερινότητα. Επιπλέον, η τιμή εξοπλισμού και επίπλωσης μιας νέας κατοικίας είναι χαμηλή, διατηρώντας κατά συνέπεια και το συνολικό κόστος φθηνό.

Κλίμα

Ο καιρός αποτελεί τεράστιο κίνητρο για τους επενδυτές από ψυχρότερες χώρες. Η Βόρεια Κύπρος έχει 340 μέρες το έτος ηλιοφάνεια και τους θερμότερους χειμώνες στην Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει πως η ζέστη είναι ανυπόφορη, αφού το καλοκαίρι η θερμοκρασία σπάνια ξεπερνάει τους 38 βαθμούς και ο χειμώνας είναι ήπιος. Σε αντιδιαστολή με τη Μέση Ανατολή, οι τέσσερις εποχές εδώ είναι ευδιάκριτες και ειδικά την άνοιξη, τα χρώματα πλημμυρίζουν τη φύση και ενθουσιάζουν τους φυσιοδίφες και τους λάτρεις της εξοχής.

Μετακινήσεις και βίζα

Υπάρχουν δύο διεθνή αεροδρόμια στο νησί, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λάρνακα και η σύνδεσή τους με τον υπόλοιπο κόσμο είναι τακτική. Αν μάλιστα προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας στη Βόρεια Κύπρο, δε χρειάζεστε καν βίζα από όπου και αν προέρχεστε. Μάλιστα, η κυβέρνηση της κατεχόμενης πλευράς του νησιού δεν έχει θέσει κανένα περιορισμό στην αγορά γης, οπότε οι αγοραστές όλων των εθνικοτήτων είναι καλοδεχούμενοι. Επιπλέον, μόλις αποκτήσετε μόνιμη κατοικία στο νησί, μπορείτε να γίνετε βορειοκύπριος πολίτης αν το επιθυμείτε.

Τιμές

Το κόστος αγοράς ακινήτων στη Βόρεια Κύπρο είναι σαφώς μικρότερο σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή μεσογειακή χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων ξεκινά από 30.000 στερλίνες και βίλα 3 υπνοδωματίων με πισίνα από 70.000 αγγλικές λίρες, ενώ η προσφορά είναι άφθονη.

123